Yıldız Dağları, Akdeniz ve Karadeniz’den gelen etkilerle birlikte coğrafi konumu bölgedeki diğer sıradağları ile karşılaştırıldığında daha sıcak ve daha ılık bir iklim özelliğine sahiptir. Bu özellik, alana özgü iklimin oluşturulmasında etkilidir ve bu ılıman iklim özelliği ile turizmin teşvik edilmesinde tercih sebebidir.
Bu iklim, aynı zamanda Yıldız Dağları vejetasyonunu Avrupa’nın diğer bitki formasyonlarından ayırt eden ve Kafkasların Ponto-euxinic florasına benzemesine sebep olan özelliklerini de belirlemektedir. Bu floranın en batıdaki parçaları Yıldız Dağları’nda bulunmaktadır. Bu flora yüksek doğa koruma değerinde farklı orijine, biyolojik özelliklere ve evrimsel aşamaya sahip karmaşık bir yapıdır. Bitkiler ve omurgasız türler arasında üçüncü sırada birçok soyu tükenmekte olan türler bulunmaktadır. Omurgasız faunası ile ilgili yapılmış olan çok az araştırma bulunmaktadır. Türlerin büyük bir bölümü yüksek derecede koruma değerine sahiptir – 119’u endemik tür, 164’ü ender tür. 16 tür Kırmızı Listeye/World Red Data Book ve 10’u – Avrupa’daki listeye dahil edilmiştir.
Bu bölge Avrupa’da doğal biyoçeşitliliği açısından korunması gereken önemli tek bölgedir. Yıldız Dağları’nın korunma açısından değeri aynı zamanda uluslararası seviyede de bilinmektedir. 1992 yılında Luzern’de (İsviçre) gerçekleştirilen Çevre üzerine Avrupa Bakanları konferansında, Yıldız Dağları Avrupa Doğal Mirasının korunması açısından Orta ve Doğu Avrupa’daki 5 en önemli alandan bir tanesi olarak tanınmıştır. Türkiye Yıldız Dağları’nda Bulgaristan Strandja Tabiat Parkı’ndan itibaren bir kemer şeklinde sürekli vejetasyona sahip baskın olarak orman formu ile kaplıdır. Genel olarak bu orman Çevre ve Orman Bakanlığı (MoEF) Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kırklareli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yönetilmekte ve devlet mülkiyetindedir.Orman aralıklı olarak bazı köylerle (40), sınırlı otlatma arazileri ve tarım arazileri ile çevrilidir .
Kıyı boyunca yer alan kasabalar (İğneada, Limanköy ve Kıyıköy) dinamik bir balıkçılık toplulukları olmalarına rağmen, aile pansiyonları, lokantalar, dinlenme-eğlenme kompleksleri, küçük oteller ve bir adet kamp alanı ile birlikte yaz turizmi gelişen bir endüstri haline gelmiştir. kıyı, uzun plajları (Bulgaristan sınırına kadar bir kilometre uzunluğundaki plaj da dahil olmak üzere), koylardaki ve nehir akışlarındaki körfez plajları (Kasatura) ile görkemli bir görüntü oluşturmaktadır. Kıyının diğer bölümleri kıyıdaki sarp kayalıkların tam kenarından doğru çıkan ormanlardan dolayı çok diktir. Alanın bir kısmı kalker/kireç taşıdır ve kıyı yakınlarında mağaralar bulunmaktadır. Kıyı boyunca 2 küçük alan (İğneada bölgesinde ve Kasatura bölgesinde) tabiatı koruma alanı olarak ilen edilmiştir.
Yıldız (Istranca) Dağları bölgesi tamamıyla çok yüksek derecede koruma değerine sahiptir ve özellikle kıyılar yılda 25.000’den fazla ziyaretçi çeken bir turizm bölgesi olarak hızlı şekilde gelişmektedir.
Kaynak: Yıldız Dağları Proje Fişi