Yıldız Dağları Biyosfer Alanı; Karadeniz kıyı bölgesi boyunca Trakya’nın kuzey-doğu bölümünde uzanmaktadır. Alan içinde; Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı (329 ha.) ve İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı (3155 ha.) olmak üzere iki adet korunan alan bulunmaktadır.Yıldız (Istranca) Dağları’nın bir bölümü Türkiye, bir bölümü de Bulgaristan sınırları içinde kalmaktadır. Türkiye tarafında kalan kısmı Karadeniz Kıyı Bölgesini içine alacak şekilde 197 bin ha.’lık bir alanı kaplamaktadır.
Yıldız Dağları’nın Türkiye bölümünde Bulgaristan’ın Strandja Tabiat Parkı’ndan vejetasyon kuşağı boyunca devam eden orman formları görülmektedir.

Alan; orman, kıyı, kumul, dağ, deniz, göl ve dere gibi farklı pek çok nadir ve hassas ekosistemi barındırmaktadır. Longoz Ormanları, dünyada örneğine az rastlanır, hassas yapısı olan bir ekosistem tipi olup, ekolojik yapısı ve büyüklüğü bakımından bölgenin çok önemli bir kaynak değerini oluşturmaktadır.
Öneri Biyosfer Alanı içerisinde 29 yerleşim birimi bulunmakta olup yaklaşık 18 bin nüfus yaşamaktadır.

Yıldız Dağlarının 130 bin ha.’lık bir bölümünde, “Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilirliğin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında “Biyosfer Alan” yaklaşımıyla çalışılmıştır.

31 Aralık 2009 tarihi itibariyle il nüfusu 333.179’dur. Nüfusun yüzde 65’i şehirlerde, yüzde 35’i kırsal kesimde yaşamaktadır.
Nüfus büyüklüğü bakımından ilçe merkezi 97.230 olan Lüleburgaz başta yer almakta, bu ilçemizi 64.265 nüfus ile Merkez, 27.191 nüfus ile Babaeski izlemektedir.
Kırklareli’nin nüfus yoğunluğu 51’dir. 1965 yılına kadar Kırklareli yoğunluğu ülke ortalamasının üzerinde olmuştur. Bunun nedeni ilin mübadele ve muhaceret yoluyla Balkan ülkelerinden aldığı göçtür. 1940-1945 yılları arasında II.Dünya Savaşı nedeniyle Kırklareli’nin nüfusu azalmış, 1950-1955 arasında ise yeniden yurtdışından gelen göçmen aileler ile nüfus artmaya başlamıştır. 1960’a kadar yüksek olan nüfus yoğunluğu bu yıldan itibaren il dışına göçün başlamasıyla beraber 1965’den sonra azalmaya başlamıştır.
Proje alanında, Demirköy ilçesinin tümü, Vize ilçesinin bir bölümü ve Merkez’in bir kısmı kalmaktadır. Projenin yoğunlaştığı ve Biyosfer Rezervi olarak önerilen alan Türkiye’nin kuzey batısında ve genellikle Avrupa’daki Türkiye, Trakya veya Doğu Trakya olarak anılan Türkiye’nin kuzey batı kısmındadır. Proje alanı Karadeniz’e bitişik ve Bulgaristan’a doğru uzanan ve orada Stranca Dağları olarak bilinen Yıldız Dağları’nın Türkiye kısmını kapsamaktadır. 41o55’ ve 42o34’ kuzey enlemi ve 27o21’ ve 28o05’ doğu boylamı arasında 130 bin hektarlık bir alanı kuşatmaktadır.
Öneri Biyosfer Rezervi’nin içinde 25 köy bulunmaktadır. Bunlardan Demirköy, Sergen, Yenice ve Kiyiköy kentsel, diğerleri kırsal yerleşimlerdir. Ayrıca bazı ekili alanlar Biyosfer Rezervi olarak önerilen alanın dışında kalan altı köyde ikamet eden kişilere aittir. Proje alanındaki toplam nüfus 18 bin kişidir.
Kaynak: yildizdaglari.cevreorman.gov.tr