TR - EN - BG
  • İĞNEADA
    İĞNEADA

    İğneada, Kırklareli ili Demirköy İlçesine bağlı bir sahil beldesidir. İstanbul'a 250 km, Kırklareli'ne 97 km ve Edirne'ye 165 km uzaklıkta olan İğneada'nın nüfusu 2000 yılı verilerine göre 2215' dir.

  • LONGOZ
    LONGOZ

    Longoz

  • BİYOSFER PROJESİ
    BİYOSFER PROJESİ

    Yıldız Dağları’nda doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi hedeflenmektedir.

  • TERMİK SANTRAL
    TERMİK SANTRAL

    Termik Santral

  • MEDYA ODASI
    MEDYA ODASI

    Longozu Koru hakkında medyada, basında çıkan tüm materyalleri bulabilirsiniz

  • DESTEKLERİNİZ
    DESTEKLERİNİZ

    Longozu Koru projesi için desteklerinizi bekliyoruz...

-
-
-
İğneada Gözden Çıkarılıyor Mu?

Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun 2012 Yılı 1. Olağan Toplantısı'nda Ramsar alanı olmaya aday iki bölgeden biri olarak adı geçen İğneada Longozu, Komisyonu'nun 2. toplantısında sır oldu. Komisyon 2. Toplantısında "Nemrut Kaldera Gölü'nün Ramsar alanı olarak ilan edilmesi için sürecin başlatılarak, Sözleşme Listesine dahil edilmesinin uygun olduğuna oybirliği" ile karar verirken İğneada'nın adını bile anmadı.

İğneada akıbeti konusundaki belirsizlik sürüyor. Geçen birkaç yıl içinde sıklıkla nükleer santral kurmaya aday bölgeler arasında gösterilen İğneada'nın adı, son olarak geçen yılın sonlarına doğru Entegre Termik Santral Projesi ile bir kez daha gündeme gelmişti. Bölge halkının yanı sıra çevre illerden tepkilere neden olan "Trakya Entegre Termik Santral" projesi ÇED sürecinde bölge halkının protestoları ile karşılaşmış, toplantıya Bulgaristan basını bile ilgi göstermiş ancak ÇED Toplantısı söz konusu protestolar nedeniyle yapılamamıştı.

Tam bu sırada Bakanlığın bölgede termik santral kurulmasına sıcak bakmadığı şeklinde çıkan haberler bölge halkının yüreğine su serpmişti. Ayrıca 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda kömüre dayalı termik santral olmaması bu bölgede bir termik santralin kurulmayacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirmişti. Yinede Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın son açıklamasında "Trakya Emba Termik Santralı" için "üretim lisansı" başvurusunun inceleme-değerlendirme sürecinde olduğunu açıklaması halen yaşanan belirsizliği güçlendirmişti.
Tüm bunlar yaşanırken fazla göze batmayan bir gelişme konuyu yakından takip edenler için yeni bir umut olmuştu.

Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun 2012 Yılı I. Olağan Toplantısı'nda Ramsar Alanı olmaya aday 17 Sulak Alan arasında gösterilen ve başta Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu Sulak Alanları'nın 2012 yılı sonuna kadar Ramsar Alanı olarak ilan edilmesi ile ilgili çalışma başlatacağı şeklindeki kararı sevinçle karşılanmıştı. Bölgenin Ramsar kapsamına girecek olması termik yada nükleer santral konusundaki belirsizliği ortadan kaldıracaktı. Fakat beklenen olmadı. Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun 27 Aralık 2012'de yapılan 2. Olağan Toplantısı'nda alınan kararlar 3 Ocak 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sitesinden duyuruldu.
Bu toplantıdan İğneada Longozu'nun da Ramsar kapsamına alınması için gerekli kararların çıkmasını bekleyenler umduğunu bulamadı. Zira Komisyonun aldığı kararlar arasında İğneada'nın adı bile geçmedi.
Bir önceki toplantısında İğneda'dan bahseden Komisyon bu toplantıda yalnızca "Nemrut" dedi. Komisyonun aldığı kararda "Nemrut Kalderası Sulak Alanı'nın Ramsar alanı olarak ilan edilmesi için sürecin başlatılarak, Sözleşme Listesine dahil edilmesinin uygun olduğuna oybirliği ile" ifadelerine yer verirken Ramsar kapsamına alınması için gereken 9 kriterden birini bile karşılaması yeterli olduğu halde 5 kriteri sağlayan İğneada Longozu için bir açıklama yapılmadı.

Ramsar sözleşmesi

1971 yılında birçok ülke tarafından imzalanan Ramsar Sözleşmesi sulak alanların korunması yönünde atılmış önemli bir adım. Tüm sulak alanların korunmasına birincil öncelik sağlanması, sulak alan ekosistemlerindeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi yönünde gerekli önlemlerin alınması bu görüşmeler sonucunda karara bağlandı. Ramsar Sözleşmesi'ne Türkiye 1993 yılında imza attı.
Türkiye, bugüne kadar Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü ve Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü ve Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu ve Kuyucuk Gölü olmak üzere 13 sulak alanı sözleşme listesine dahil ettirdi.

İğneada'nın Ramsar'a uygunluğu

Türkiye, Ramsar Sözleşmesi ile başta söz konusu alanlar olmak üzere sınırları içerisindeki bütün sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı uluslararası düzeyde taahhüt etmiş bulunuyor. Toplam alanı 1 milyon hektarı aşan 300'den fazla sulak alana ev sahipliği yapan Türkiye'nin 135 sulak alanı uluslararası öneme sahip kabul ediliyor.
Ramsar kapsamına alınmayan İğneada Longozu ise dünyada sayılı olan longoz ormanları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
İğneada Longozu Ramsar'ın istediği kriterlerden hassas, nesli tehlike altında olmaya yakın veya olan türleri veya ekolojik ilişkileri, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilmesi açısından önemli veya hayat döngülerinin kritik safhalarındaki bitki ve hayvan türlerini, bir su kuşu türü veya alt türlerinin popülasyonlarının bireysel olarak yüzde 1'ini desteklemesi, balıklar için önemli besin kaynağı, yumurtlama alanı, üreme yeri ve göç yolu üzerinde bulunma gibi kriterlere uygunluk gösteriyor.

 Bölge "turizm" diyor

Nükleer santral, Entegre Termik Santral gibi söylentilerle adeta kısmeti kapanan İğneada beldesi ise İğneada Longozu'nun önemini kavramış durumda Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun 2012 yılının ilk toplantısında adı geçerken ikinci toplantısında geçmemesi soru işaretlerine neden olurken bölgenin ekonomik kalkınmada başta turizm ve türleri olmak üzere Beğendik'e bir sınır kapısı istediği biliniyor.

   

 Kaynak: gazetetrakya.com

Paylaş
SESSİZ KALMA!
DESTEK VER!
veya
 
 
   
 
DESTEKLEYENLER
3606
 
  • Okan Külköylüoğlu
    572 gün
  • rwwlmmqxd rwwlmmqxd
    1297 gün
  • zuiaqoe zuiaqoe
    1298 gün
  • Darrion Hackett Darrion Hackett
    1639 gün
  • Cierra Weissnat Cierra Weissnat
    1657 gün
@LongozuKoru